Späť na zoznam článkov

DETOX - DÁVKOVANIE zelených doplnkov stravy

 

Dávkovanie zelených doplnkov stravy počas detoxikácie

Jačmeň, ovos alebo superfood+? 

Účinok oboch druhov štiav z obilnej trávy (jačmeň a ovos) je rovnaký, rozdiel je v chuti a minimálne rozdiely sú vo výživových hodnotách. Jačmeň je jemnejšej chuti, má mierne vyšší obsah vápnika a vitamínu E; ovos s trochu vyššími hodnotami horčíka a železa má výraznejšiu trávovú chuť . Trávne šťavy sa pijú vždy na lačný žalúdok, minimálne 20 min. pred jedlom alebo najskôr 2 hodiny po jedle. Vitamíny A, C, ale predovšetkým vitamín B12 v Superfood+ pomôžu počas detoxu zahnať únavu a vyčerpanie, podporia nervy, psychiku, imunitu a správnu krvotvorbu (tvorba červených krviniek, podpora metabolizmu homocyseínu - pozitívne na srdce, cievy, mentálne funkcie).

Chlorella alebo spirulina?

Obidva druhy sladkovodných mikrorias majú silný detoxikačný účinok, rozdiel je v množstvách obsiahnutých živín. Chlorella obsahuje viac zinku, mangánu, vitamínu B2(riboflavín) a samozrejme chlorofylu, ktorý čistí a regeneruje sliznice žalúdka, čriev, neutralizuje pachy telesných tekutín aj stolice. Je ideálna napríklad pre ľudí s dlhodobými problémami s trávením a vylučovaním. Spirulina je bohatšia na vitamín D, chróm, vápnik, selén, draslík, obsahuje fykocyanín, ktorý okrem iného stimuluje orgány imunitného systému. Chróm a fenylalanín sa podieľajú na znižovaní  chuti na sladké. Spirulina je ideálna pre tých, ktorí chcú počas detoxikačného programu zhodiť nadbytočné kilá.  Ideálny čas na užitie tabliet chlorella alebo tabliet spirulina je tiež pred jedlom.

 

Dávkovanie pre prvoužívateľov zelených „potravín“

1.deň 3x denne 1 tbl. chlorelly/spiruliny a 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno

2.deň 3x denne 2 tbl. chlorelly/spiruliny a 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno

3.deň 3x denne 3 tbl. chlorelly/spiruliny a 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno

4.deň 3x denne 4 tbl. chlorelly/spiruliny a 2x denne 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa

5.deň 3x denne 4 tbl. chlorelly/spiruliny a 2x denne čajovú (zarovnanú) lyžičku jačmeňa/ovsa

6.deň 3x denne 5 tbl. chlorelly/spiruliny a 2x denne čajovú (zarovnanú) lyžičku jačmeňa/ovsa

7.deň 3x denne 6 tbl. chlorelly alebo 5 tbl. spiruliny a 2x denne čajovú(zarovnanú) lyžičku jačmeňa/ovsa

Ďalšie dni pokračujte v dávkovaní zo 7.dňa po dobu 5 až 10 týždňov.

 

Dávkovanie SUPERFOOD+ je rovnaké ako dávkovanie jačmeňa s tým rozdielom, že dávkujeme namiesto zarovnanej kopcovitú čajovú lyžičku s práškom.

Ak ste zelené doplnky stravy užívali už pred detoxikáciou, potom od prvého dňa dodržiavajte dávkovanie ako prvoužívatelia od 7. dňa.

 

Doba detoxikácie môže byť individuálna v závislosti od stavu organizmu a dávkovania upraveného na základe vedľajších účinkov. 5 týždňov stačí užívateľom, ktorí sa aj bežne zdravo stravujú, športujú, užívajú zelené doplnky stravy pravidelne už minimálne 3 mesiace, resp. absolvujú detox pravidelne 1-2 x ročne. Ak ste detoxikáciu ešte neabsolvovali a ani ste si nedávali zvlášť pozor na výber stravy, je najvyšší čas na zmenu, počítajte však s tým, že očistný proces môže trvať niekoľko mesiacov.

Dávkovanie Camu Camu počas detoxikácie je 1/2 kávovej lyžičky 2-3x denne od prvého dňa. Čisto prírodný vitamín C v Camu Camu podporí ochranu buniek pred oxidačným stresom a pomôže telu počas očisty udržiavať energiu, správnu činnosť psychiky, podporí stav kostí, zubov, pokožky. Vitamín C tiež prispieva ku správnej elasticite krvných ciev.

Odporúčané dávkovanie zelených „potravín“ na udržiavanie nízkej toxicity, vyrovnaného pH, pre posilňovanie imunity – prirodzenej obranyschopnosti organizmu:

  1. 3x denne 3-4 tbl. chlorelly/spiruliny; 1 čajová (zarovnaná) lyžička jačmeňa/ovsa ráno; 1/2 kávovej lyžičky camu camu prášku 2x denne
  2. 1x denne 5 tbl. chlorelly/spiruliny ráno nalačno; 2x denne čajová (kopcovitá) lyžička superfood+  ráno, na obed lebo večer pred jedlom; 1/2 kávovej lyžičky camu camu prášku 2x denne

Späť na zoznam článkov